lördag 17 oktober 2009

HÖST & TANKAR

Idag måste jag ha en lugn dag, jag märker av att det har varit mycket i veckan. Utbrändheten gör sig fortfarande påmind. Jag är piggare, men jag är mycket känslig för när det blir för mycket. Jag vill så mycket och kör på lite för hårt ibland, det är svårt att hitta en lagom balans.

För att fylla på mig själv med energi tog jag med mig kameran och åkte upp till vårt fina naturområde, ett gammalt bruk som ligger i utkanten av stan. Där fick jag lugnet och göra det jag tycker är roligt, att fota.

Att göra det som man tycker är kul är jätteviktigt. I januari i år när jag fick frågan vad JAG tyckte om att göra hade jag inget svar, allt var förknippat med familjen. Nu vet jag svaret, jag tycker om inredning, styling, foto, pyssel, måla och blogga.



Jag har alltid haft höga krav på mig själv och varit "duktig". Förut när jag gick till jobbet hade jag krav på mig själv långt över dit jag kunde nå och jag var sällan nöjd, jag ville alltid mer. Nu har jag lärt om. Jag går nu till jobbet och gör det jag vet att jag är duktig på. Jag har låga krav på mig själv och jag når alltid upp till mina krav, och ofta mycket längre. Jag känner mig alltid nöjd när jag går från jobbet.


Hemma är det likadant. Förut skulle det vara tipp-topp överallt. Jag plockade ständigt här hemma. Det skulle städas varje torsdag eller fredag. Om vi inte städade förrän lördagen blev det ett misslyckande, det skulle bara göras. Nu är jag glad över när vi får till städningen och jag njuter av när det blir gjort.



Förra helgen på fredagen var det stökigt här hemma, då packade vi pick-nick-korgen och åkte ut på utflykt istället för att städa, det gav supermycket energi och alla i familjen var glada och nöjda efteråt.


Förut hade jag alltid listor i huvudet på allt jag skulle göra. Jag gick från den ena saken till nästa, från diskmaskin, till tvättmaskin, till hallplock, till bäddning, till tvättstugan.... Ja, så här höll jag på. Jag vilade aldrig. Nu har jag lärt mig att leva utan mina listor, att göra en sak sen sätta mig ner. Så fort listan börjar komma i huvudet sätter jag mig ner och vilar. Jag vet att även jag har gränser, vilket jag förut inte trodde.



Jag har fått mycket mer kvalitet i livet. Jag gör jättemycket roliga saker för mig själv och med min familj. Förut skulle det hända något varje dag på en helg, nu är jag nöjd över att bara vara hemma, det finns inga krav på att vara påhittig. När vi gör något känns det bara roligt.


Förut fanns jag som en bra vän, jag var mån om att alla skulle må bra. Jag var en god och förstående lyssnare som stöttade och puffade om någon hade problem. Om det skulle fixas fest så ställde jag glatt till med det. Under tiden som utbränd har jag varit mycket osocial, allt tog stopp, jag orkade inte höra av mig till alla mina vänner så som jag gjorde förut. Tack och lov har jag goa vänner som har funnits för mig när jag har behövt puffas.


Det har varit en tuff tid att ta sig igenom, men jag har blivit oerhört klok och jag har fått mycket mer kvalitet på mitt eget liv. Jag har utveklats mycket och jag har lärt mig att ta hand om mig själv. Jag har kommit till insikt om att jag är viktig och värdefull för mig själv, och för min underbara familj, det bästa jag har. Nu blickar jag framåt och har drömmar som jag vill förverkliga, allt tack vare utbrändheten, en jättetuff men superbra kurs i personlig utveckling.

Ta hand om er och ha en fortsatt skön helg!

50 kommentarer:

  1. Så fint skrivet.
    SUPERFINA bilder!
    /Sophia

    SvaraRadera
  2. Hallå vännen...
    Jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Man skall vara alla till lagas, vill att alla skall må bra, vänner & familj.Allt skall vara perfekt och så vidare och så vidare. Och till slut tar det ju slut som det gjorde för dig. Jag förstår att man blir helt osocial och vill inte träffa vänner eller ringa.
    Härliga bilder vännen....

    Kram A

    SvaraRadera
  3. Vilka kloka ord och många av dem stämmer in på mig med... Har haft ungefär samma livsstil här hemma hos mig. Njuter av att läsa din blogg,de skänker mig kraft och jag ser att det verkligen går att lyckas komma dit du är; här och nu.
    Otroligt vackra bilder, lugna och harmoniska, hoppas att du njöt i fulla drag denna dag :) Kramar Viktoria <3

    SvaraRadera
  4. Om du bara visste, hur mycket jag känner igen mig, i det du beskriver om din vardag...
    Det känns som att du beskriver mig och hur jag är idag.
    Var sak har sin tid, och jag är glad att du äntligen känner det du gör, att lugnet har infunnit sig så att du kan njuta av din lediga tid.

    Ha en underbar kväll.
    Varmaste kramen/
    Luiza

    SvaraRadera
  5. Tack för att du delar med dig av ditt liv, dina tankar och dina fantastiska bilder! Stor kram från Maria

    SvaraRadera
  6. Vad du skriver klokt och fint jämt vännen och för att inte tala om dina vackra bilder...en fröjd att kika in här! Ta hand om dig nu, du verkar vara superstrong! Jag kan oxå känna igen mig i mycket av det du skriver så de är bra att man får sig en tankeställare!! Må gott, stor kraam Sofia

    SvaraRadera
  7. Jättefina bilder. Men tråkigt att du fortfarande känner dig utbränd. Besök gärna min blogg & var med i min tävling.Kram

    SvaraRadera
  8. du är grym, det har jag skrivit förr till dig men jag tror att det är bra att upprepa affirmationer ...en vacker dag så sätter sig en smula av det på hjärnan och man känner sig jäkligt bra till sinnet ! Ha en bra, kravlös söndag, kram Malin

    SvaraRadera
  9. Om jag fär önska så mer så här färgranna inlägg tack. Du är duktig. Visst är det så att kroppen orkar inte hur mycket som helst..det gäller att hitta balans.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  10. Hej Lise-lott!
    Ännu ett superbra och klokt inlägg från dig..du har även skrivandets gåva tycker jag, dina texter är ljuvliga att läsa:) (liksom dina foton är att se på!)

    Som flera andra som kommenterat känner jag igen mig i det du skriver..har inte varit utbränd men haft panikångest av och till i många år. Den kommer alltid som ett brev på posten om jag stressar för mycket och ställer för höga krav på mig själv..nu försöker jag varva ner när jag börjar känna av symptomen..

    Har sagt det förut men det tål att sägas igen, tack för att du bloggar Lise-Lott!!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  11. Hej Lise-lott!
    Oj vad nyttigt det var för mig att läsa dina ord...känner själv att jag ligger farligt nära kanten och "vippar" just nu.....Vi pratade om önskelista till tomten imorse och när jag sen gick och funderade för mig själv så kom jag på att det jag verkligen önskar mig är en dag då jag får känna mig helt "obehövd" av andra..inget ansvar för barn & hem,inga krav från andra på att vara social och tillgänlig...tror på tomten i år :0)
    Ta hand om dig, kram åsa

    SvaraRadera
  12. Hej Lise Lott, såpositivt du skriver om din utveckling, du tar verkligen ansvar för hur du vill ha det i livet och det är en fröjd att läsa. Man får verkligen ta och fråga sig vad som är livskvallite för en i livet och ta reda på vad som är viktigt, det verkar du ha lyckats bra med.
    Dina bilder är underbarat vackra och jag gillar att titta in på din blogg.
    Kram på dig/Ingela.

    SvaraRadera
  13. Så härligt att läsa dina tankar. Du gör helt rätt i att LÄRA och UTVECKLAS av det som hänt dig. Du kommer gå stark, vidare.

    Fortsätt drömma. Det håller oss levande!

    Kram Emma

    SvaraRadera
  14. Oj! Det kunde ju varit jag som skrev det där, men jag är inte utbränd! Inte än i alla fall! Ska nog passa mig! Jag ska ju börja jobba nu efter 3 härliga mammalediga år! Här hemma har jag farit omkring som en iller mellan tvättmaskin, strykbräda, diskmaskin, spis, dammsugare och allt SMÅPLOCK! Plocka, plocka, plocka och piffa soffkuddarna i tid och otid! Ska nog ta det liiiite lugnare så att inte jag drabbas av samma sak!

    Det var fint av dig att du delade med dig!
    Jättefina foton!

    Kram, Annica

    SvaraRadera
  15. Väldigt många tänkvärda rader från dig idag. Och så sanna! Livet är precis så som du skrivit. Tänk att det ofta ska behövas så mycket för att man ska omvärdera situationer...
    Lev i dag och fortsätt fota! Du är jätteduktig!

    SvaraRadera
  16. Så tänkvärda ord du skriver. För mig är det så bra att läsa sådant här, känner att jag är farligt nära "väggen" ibland. Har också börjat sänka mina krav och försöker att inte bry mig om att det inte alltid är välstädat här hemma, att tvättstugan är i kaos o s v. Det är svårt, men jag tränar!:)
    Tack för alla härliga bilder du visar också.
    Kramar

    SvaraRadera
  17. Va fint du skirver! Helt klart får man en tankeställare av dina ord. Du är stark som går vidare och hittar det som du brinner för.

    Vilka vackra bilder!

    Fortsätt drömma!
    Anna

    SvaraRadera
  18. Hej Vännen! Ja vad mycket bra du skriver och vad du har jobbat med dig själv! Skönt att kunna njuta och strunta i listor och allt som ska vara tipp topp hela tiden, det finns människor som itne kan umgås när det inte är städat...det där har jag funderat på....det känns så fel, varför kan man inte bara träffas och strunta i om det är lite smuts? Nej det måste vara tipp topp om man ska kunna bjuda hem någon, och så får någon slita som tusan bara för att umgås över en middag några timmar....det känns fel, ok klart man inte vill ha smutsigt hemma men att torka varje list....jag måste säga att jag uppskattar umgänget mer än om listerna är rena....stor kram Vivi Soltorp

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Så tänkvärt du skriver och öppet.
    Jag känner igen mig i mycket av det du skriver, man vill ju så gärna vara alla till lags och göra bra ifrån sig i allt... undrar om det är ett kvinnligt syndrom?

    Nu har jag börjat med en ny övning, istället för att älta allt som kanske blivit fel under dagen när jag ska sova så ska jag försöka tänka på två saker jag gjort bra!

    Jättefina bilder du bjuder på!
    Vad kul att du har börjat hitta dig själv och dina intressen.

    Kram Anne

    SvaraRadera
  20. Jättebra skrivet! Nog är det viktigt att verkligen prioritera vad som är viktigt i vardagen.

    Jättefint med bilder med färg:))

    Ha en skön söndag!

    kram Lena

    SvaraRadera
  21. Låter som om du börjar få lite ordning i "oredan". Så fint och välskrivet. Känner igen så mycket och du skriver så klokt. Väldigt vackra bilder!

    Ha en fin dag och fortsättning.
    Kram
    Cathrin

    SvaraRadera
  22. Vilka fina bilder från Högbo (ser det visst ut som). Det är verkligen vackert där. Jag förstår att du kan hämta ny kraft och energi där! Jag känner igen mig i det du berättar. Har själv varit där. När man kommer ur djupet så känns det så skönt. Men man blir sig nog aldrig riktigt lik. Jag kan iallafall inte göra lika mycket olika saker som förr. Det orkar jag inte. Det gör inget, man för ta saker lite pö om pö. Ha det gott!

    Kram Maria

    SvaraRadera
  23. Hei søte deg!
    Så nydelig innlegg du kommer med idag! Det er så riktig alt du skriver!! Og du skal være stolt over å ha kommet deg igjennom denne vanskelige tiden!

    Håper du får en fin søndag videre!
    God klem fra Jorid

    SvaraRadera
  24. Ps: Så flink du er til å ta bilder!!

    SvaraRadera
  25. Hej!
    Jag blir rörd och tagen...

    Dina ord är jättesköna att läsa!

    Och jag gläds med dig och dina framtidsplaner och drömmar och idèer.
    Du har så mycket bra i dig och med din kamera är du superduktig också!

    Tack för att du delar med dig, jag tror många kan realtera på sitt/sina vis....

    Ha en riktigt skön kväll!

    Stor kram Mariette

    SvaraRadera
  26. Tycker väldigt mycket om det du skrivit..Känner igen mig fast jag har ju fått en diagnos på min utbrändhet Fibromyalgi,,ändå har jag lång väg att gå innan jag kommit så långt som du verkar ha gjort..Mindfullness kurs skulle jag vilja gå på..Skulle behöva hitta mig själv i allt det som är jobbigt..Skönt att läsa dina ord..Tack att du delar med dig..Kram Susanne i Fare

    SvaraRadera
  27. Fina tänkvärda ord:) och vackra bilder!!
    Kram Helena

    SvaraRadera
  28. Så vackert!!! Duktig är du på både fota och skriva...Ha det gott! KRam Anna

    SvaraRadera
  29. Åh så bra skrivet! Jag känner igen mig i så mycket och jag är medveten om det och försöker jobba på det men det är såå svårt! Jag känner särskilt igen mig i att inte vara nöjd med sina prestationer, att alltid tycka att man "borde" gjort bättre/mer/snabbare....

    Tack för dina fina ord och påminnelsen att ta hand om dig själv och njuta av livet!

    Karolina

    SvaraRadera
  30. Vilka otroligt tänkvärda ord. Ta väl hand om dig även i fortsättningen.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  31. Vad duktig du är på att sätta ord på dina tankar och känslor!
    Hu...jag känner igen mig i jättemycket av det du skriver Lise-lott. Det blev verkligen en tankeställare.
    Jag är så glad att du funnit en väg för att må bättre!
    Kram Victoria

    SvaraRadera
  32. Ditt inlägg fick mig att stanna upp. Och fundera. Mycket kloka ord från dig. Stort att kunna vara så personlig och dela med sig.

    Önskar fortsatt lycka till framöver.

    KRAM KRAM

    SvaraRadera
  33. Hej!

    Precis så som du skriver har jag också varit. Men jag känner också att jag på någotvis är på väg emot bättre tänkande. Det är bra att stanna upp och tänka igenom vad som är viktigt i livet! Underbart vackra bilder och fint skrivet!

    Kram//Anna

    SvaraRadera
  34. Oj, jag blev nästan tårögd då jag läste ditt inlägg.... Är själv inne i en lite jobbig period och känner igen mig i så mycket av det du skriver. De varmaste hälsningar

    SvaraRadera
  35. min fina bloggvän..
    mina positivaste och vilsamaste tankar till dig..va viktigt att vara ärlig mot sig själv i detta!!!

    kram T

    SvaraRadera
  36. Tack SNÄLLA,SNÄLLA du för de fina råden du gav mig, och så snart! Stort tack! Många kramar Ulrika

    SvaraRadera
  37. ÄLskar dina bilder och dina ord är så tänkvärda!
    Suger åt mig och ska försöka värdera vad som betyder vad i mitt liv.

    Kramar
    Anna

    SvaraRadera
  38. ja du och jag är nog ganska lika, duktiga flickor....Hoppas att ni har haft en skön söndag hela familjen och att ni har gjort något kul.
    Kram till dig/ A

    SvaraRadera
  39. Fantastisk flotte høstbilder du har tatt. Dette var virkelig inspirerende! Jeg falt spesielt for det første bildet. Men, alle er vakre. :) Hilsen fra Husfrua. :)

    SvaraRadera
  40. Hej goa du!! VACKRA HÖSTBILDER!!!
    Japp känner så igen mig i mycket du skriver!! har med svårt att hitta balans i det jag gör!! Ibland blir det bara sååå mycket..har såå mycket tankar o ider , de bara sprudlar,,,men min hjärna blir lätt väldigt trött fort..o jag måste bara inse att jag orkar inte allt, klarar inte allt..tar man det inte lugnt, så hamnar man snart där igen..o då blir det ju inget gjort!
    Men nog nyttigt att man ialla fall gör det man tycker mest om..det mår man ju bra av!!
    Kram på dig o tack för att du så öppet delar med dig..så man ser att faktiskt fler har liknande "problem" som en själv! Själv varit utbränd/djupt deprimerad.
    Bra att läsa hur andra klarat/klarar av det!
    KRAM MILLAN ♥

    SvaraRadera
  41. Så många kloka tankar och vad mkt jag känner igen mig i. Jag lever ett oerhört stressigt liv just nu med mkt jobb , små barn och renovering...need I say more??!! Tar till mig dina tankar för att reda i mina egna. TUSEN TACK för det!

    SvaraRadera
  42. Det där tog ett starkt hugg i hjärtat!! Jag känner igen mig i det du skrev om hur du varit och jag vill inte vara så. JAg är aldrig nöjd, kan inte sitta ner förrän allt är färdigt. Säger alltid att efter jag gjort detta då skall jag vila, men då kommer jag ju alltid på annat som skulle behövas görras.... Du fick mig att stanna upp och tänka!!
    tack för det och fantastiska bilder!

    SvaraRadera
  43. hej
    tack för bra påminnande om att ta det lugnt.
    jag kände igen mig i en del du skriver. men jag är på min andra utmattning. det tog fem år, och för många förändringar i livet för att jag skulle hamna här igen. trodde bara det gick att göra nåt sånt en gång. Men jag hoppas det finns en väg tillbaka och jag tycker du är duktig som kan lyssna på dig själv och din kropp nu.
    lycka till med återhämtningen!

    SvaraRadera
  44. Hej!! Det är så skönt att höra att du mår bättre igen!! Och att det fortfarande går framåt!! Det var så väldigt roligt att träffa er när jag va uppe sist!! Saknar er alla jättemycket! Ge kära bror en kram från mej, så ses vi väl till jul igen!! :)

    Kram /Ulrika

    SvaraRadera
  45. Skönt att läsa dina välformulerade ord. Det är lätt att glömma av att ta hand om sig när man mår bättre, och vips är man inne i spinn igen.Tack för påminnelsen<3

    SvaraRadera
  46. Vilket bra inlägg. Jag läser det om och om igen och försöker ta efter...

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  47. Så fint skrivet!! Jag känner igen mig och många med mig!
    Känns tryggt på något sätt att veta att man inte är ensam om att känna såhär!!
    Det är viktigt som du skriver att göra saker som man tycker om!! Att du tycker om inredning, fotografering, måla, pyssla och blogga är jag otroligt glad över så jag får följa och ta del av din kreativitet i din underbara blogg!!
    Må så gott!!
    kramar Johanna

    SvaraRadera
  48. Tack för otroligt vackra naturbilder och så många tänkvärda ord. Åh, vad jag känner igen mig. Både privat och jobbet som lärare...efter en svår sjukdom började jag ju om i augusti igen. Efter 1 1/2 månad blev jag nästan utbränd, utmattningsdepression. Nu vilar jag, promenerar gör roliga saker och försöker hitta mer energi. Ska börja jobba lite i november om allt går bra. Utvecklingssamtalen tar vikarien och min goa fritidsresurs. Jag fixar nog inte det när jag kommer tillbaka...
    Kram och tack för att du delar dessa tankar med oss.
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  49. vilket vackert hem ..vackra bilder va jätte duktig du är.. dina ord så sanna..stämmer precis in..svårt att sätta gränser det är mitt stora problem....skönt att veta att det finns fler ...tack för en trevlig blogg..

    SvaraRadera

Lämna gärna ett meddelande 🤍