söndag 7 juni 2009

VILA, OMTANKE OCH VÄRME

Ni är helt fantastiska!!! TACK för alla era underbara kommentarer, jag blir så rörd över er otroliga OMTANKE och VÄRME. Ni är ett enormt stöd ska ni veta, jag blir fylld av energi och det värmer i hjärta! TACK!!!

Idag har jag fotat ute i trädgården. Vår stora syrenbuske är jättefin just nu med alla sina blommor. Det doftar underbart av de söta blommorna i både lila och vitt.

Söndag är lika med vilodag. Ja, idag var det så för mig. Utbrändheten gör att kroppen är TRÖTT. Jag försöker lära mig att VILA, oj, vad det är svårt. Trots att jag har varit supertrött under tiden hemma har jag inte tillåtit mig själv att lägga mig på dagarna..... Varför? ....Vet inte... En princip jag har haft för mig. Det har inte funnits i min tankevärld att gå och lägga mig på dagen. Jag har nu fått rådet att VILA och att acceptera att jag är trött. Jag försöker lära mig, hm, inte lätt att lära gamla hundar att sitta...


...och idag var jag TRÖTT. Jag började direkt (på gammal vana) fundera över min trötthet och tankarna gick till att jag borde ta en promenad för att piggna till. Men då sa jag för första gången STOPP till mig själv och vände på det. TRÖTT, vad kan jag göra åt det?.... jo, acceptera och VILA. Med den klokheten gick jag och la mig och vilade, oj, vad konstigt för mig, men så skönt det var och efter en halvtimmes paus blev jag piggare = ).


Jag har många saker att brottas med hos mig själv. Det är många saker som ska ändras i mitt "vanliga" inlärda mönster. Det gäller att lära om, sänka tempot i livet och bygga upp nya kloka mönster. Jag har varit DUKTIG på att tjäna in tid och att göra saker HELA TIDEN. Nu ska jag bli duktig på att ta hand om mig själv.

Det jag lär mig på vägen mot ett lugnare nytt normalt liv kommer jag att skriva om här på bloggen, mycket för att jag själv ska ha mina kloka lärdomar sparade, och kunna plocka fram när vardagen rullar på framöver.

Nu är det sista skolveckan här hos oss. Vi har skolavslutning på onsdag. Det blir mysigt. Ha en skön vecka och ta hand om er!

28 kommentarer:

Smultron och Nyckelpigor sa...

Hej!

Det är så svårt att ändra sin livsstil när man är fast i sin vanliga trall, kroppen säger en sak och man själv en annan. Det är jätte viktigt att vekrligen låta kroppen få den vila som den behöver. Hoppas att sommarn kommer med ny energi och en massa avkoppling med nära och kära!

Har nyss funnit din blogg och jag är fast. Du har en mycket vacker blogg som ger en himla massa inspiration. Va rädd om dig!!

Kram Annica

Villa Ingeborg sa...

Oj, vilken resa du har gjot. Vad stark du är som har lyckats komma tillbaks så långt. Jag önskar dig verkligen lycka till i höst och jag är säker på att du kommer att lyckas. Du har många kloka tankar.
Du har också en jättefin blogg, och jag kommer med glädje fortsätta att titta in hos dig :)

/Kram Lena :)

Vit poesi sa...

Precis så är jag också, är trött mest hela tiden och tror att jag skall piggna till om jag går en promenad. Det är väl i vanlig ordning att man förtränger det som man borde lyft upp. Jag får väldig styrka av dina inlägg, då jag är i samma situation. Tack!!
Kram Malin

Grodmamman sa...

Ska fortsätta att läsa din blogg och läsa dina tankar. Känner att jag är väldigt nära den berömda väggen emellanåt så kanske jag kan lära mig av dig hur jag inte ska göra!:)
Ta hand om dig!
Kram

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Duktig flicka! ;)
Klart du ska vila!! Men jag vet..lätt att säga vad andra ska göra, eller hur!
det är helt rätt att du kommer på hur du funkar o försöker ändra på saker.
Jag har tom fått ändra lite i mitt umgänge.. Sluta umgås med "energi tjuvarna"... Känns konstigt, men jag behövde det, iallafall just då.
Ta det lugnt o gör det du tycker e kul.

Kram Jeanette

Bella sa...

Go kväll!

Det är verkligen ingen enkel uppgift att ändra sina invanda beteende, jag har varit precis som du är, men efter att det tog stopp ordentligt har jag varit tvungen att ändra mitt sätt att leva. Gick på KBT under ett år och det är det bästa jag gjort då jag fått lära mig så mcyket om mig själv och jag fick verktyg för en sundare livsstil.

Det är en kamp varje dag att lyssna på kroppen, men gör man det inte så får man ju tyvärr lida för det sen, man lär sig, gör misstag och kommer igen...

Ta hand om dig så gott du kan!!

Stora kramen Bella

Tulipa sa...

Hej!
Jättebra skrivet!

Det är svårt att unna sig en vilopaus, och jag kan också tänka i såna lägen att; "Ja, men då får jag kanske ta en promenad.." Men varför inte vila?!

Nu är ju inte jag i samma situation som du, men vi kan nog alla relatera lite till det hela ändå, eftersom vi är många som har svårt att dra i bromsen och sitta och lukta på blommorna...

Önskar dig en fin ny vecka!

Kram Mariette

Signe 1 sa...

Vilka ljuvliga syrener, jag vill oxå ha det runt ena sidan av vår trädgård:-) Ta hand om dig nu vännen, och lyssna på din kropp och dess signaler, men det vet jag ju redan att du gör...Du verkar så stark och trygg i dig själv så du kommer klara det här galant! Stor Kram Sofia

milla-andante sa...

Ja, det där med tidens gång och att ha tålamod med sina förändringar är verkligen inte lätt!
När jag rehabtränade så fick jag skriva in "träna på vila" på schemat... jag njöt inte alls utan låg som en fiolsträng där i sängen och tyckte att viloträningen var ett slöseri med tid. Så sakta började jag dock vänja mig och efter ett par veckor så kom jag på mig att se fram emot de där vilostunderna...
Fortfarande, över ett år senare kan det fortfarande ta emot att vila, men det går bättre och bättre...
Konstigt att vi är så många som har svårt för en så mänsklig sak?
Vi får påminna varandra!!
Tack för att du skriver om detta och bjuder på så ljuvliga bilder!
Kram

Vitt och Blått sa...

Jaaa, visst är det svårt att ändra på gamla vanor och mönster och en livsstil som man är van att leva. Ibland kan jag bli sådär trött att jag bara måste lägga mig ner och sova. :) Var länge sedan nu, mer förr när jag jobbade med blommor och då det aldrig blev under 200 arbetstimmar i månaden. Lugnare nu på den fronten med kortare arbetsveckor och dagar, men jobbigare i huvudet som lärare. Ska bli skönt med utlandsresa! Jag jobbar tre veckor i sommar också, men det ska bli jätteroligt! Sedan är jag ledig tre veckor innan skolan börjar och det är innan den semestern som vi får hämta lille Ville i Storvik. :) Längtar! Ha en bra vecka och VILA mycket! Du ska hålla länge - tänk på det! KRAM!!!

Jenny sa...

Hej Lise-Lott!
Tack för ett jättefint inlägg med så mycket klokskap!

Underbara syrenbilder du tagit:)

Sköt om dig Vännen,
Stor kram Jenny

Helenas Hem -Om livet på landet sa...

Men hej tjejen!
Jag har inte varit inne hos dej på ett tag(inte min egen blogg heller för den delen) så jag missade förra inlägget.
Va FINT du skrev!!!
Jag visste ju inte exakt hur det låg till. Visste inte att du har haft det så jobbigt (har!) och måste arbeta i så små steg.
Det låter verkligen supertufft!!! Jag känner inte dej, men det känns som att du är en klok och förståndig tjej så jag tror att du kommer att göra fler och fler framsteg snabbt! :) Att du vilade idag var ju ett klokt beslut tex. :) UNDERBART att läsa om dej och ditt möte med "dina" barn Jag blev så glad!

Vila vila vila och samtidigt (nåja kanske inte samtidigt du måste nog vila färdigt först) ;) ska du ju göra det som du mår bra av. Träffa de som får dej att må bra.
Usch vem är jag att ge råd egentligen, jag har ju faktiskt ingen aning om hur du har det. Vill dej bara väl.

Ta hand om dej.
KRAM
/Helena

Blåbärs och smultronstället sa...

Jag känner igen mig i dig som läare. Jag vill så mycket både på jobbet och hemma. Jag är oftare trött sedan jag varit sjuk, så jag måste vila en stund varje dag efter jobbet. Det har jag lärt mig nu att man måste lyssna på kroppen, innan det går för långt.
Ta hand om dig, tänker på dig:-)
Kram Susanne

StrandviksVillan sa...

Så glad för din skull! Stor kram!!

johanna sa...

Hej gumman!!!!
Är så glad för din skull!!!! Du är otroligt stark o har en underbar energi och tankesätt! Var rädd om dig och lyssna på din kropp....
Kraaaaaaam

In my house sa...

Älskade lilla snutte plutt!!!! Jag ha inte haft tid till att skriva =( Tycker du gjorde rätt i att sluta med tab,,, (mamma oxå) =) För mig funkade dom,,, lite skönt!!!

Snutte pluttan,,, VILA när du behöver och gör bara saker som du tycker är ROLIGT!!!!!
Ta bort alla MÅSTEN, HINNA, SKA.....För mig kunde de räcka med att jag skulle ringa ett litet samtal.... Nej nej,,, ta bort små och stora måsten,,, ut å gååååå,,, andas med djupandas med mage och bröst när du går,,, och tänk samtidigt på saker som du tycker är roligt!!! POSITIVA TANKAR,,,,, det viktigaste som finns,,, självhjälp.....STOR VARM BAMSE KRAAAAAM j

Helenas loggbok sa...

Stora varma kramar till dig! Du kommer fixa det här, du verkar vara så medveten om hur du ska lösa det och lyssnar på din kropp.

Jag unnar mig lite vila och mys ibland på dagarna när det är ruggigt väder ute, det känns lyxigt eftersom jag vet att jag om en tid ska tillbaka till "ekorrhjulet" i Sverige.

Som mamma, fru, dotter och vän har man ofta så många måsten och krav, både från andra, men oftast kommer ju de högsta kraven från en själv. Det gäller att tillåta sig att bara vara, men det är svårt!

Ha det gott!
Kramar
Helena

Österled & Västbris sa...

Att lyssna innåt är viktig, men svårt, när man är en kreativ person som gärna vill så mycket.

Har själv varit där, mina lärdommar är bla annat att mycket sitter i huvudet, alla måsten och alla krav man ställer är oftast ens egna...
Sätta sig själv i främsta rummet kan vara svårt , men det går.
det gäller att ta reda på vem är jag? vad vill jag? att ändra vanor kräver mycket av en själv.

Jag tror att du fixar det efter att ha läst ditt mycket kloka inlägg. Det är intressant att läsa om dina tankar. det får en att tänka till själv.
Lycka till och ha en jätte bra dag1
Kramelikram Lotta!

Bygatan sa...

Låter som du kommit en bra bit på väg när man läser dina kloka ord.

Att vila låter så lätt men är jättesvårt!

Ha en mysig skolavslutning, här blir detr sommarlov imorgon.

Ha det bra!

Kram Lena

home by lina sa...

Håller med och känner såå väl igen mig...hitta ett lugnare tempo, att lyssna på sin kropp och att inte alltid ligga på topp...
Ta hand om dig! Kram Lina

promenader på landet sa...

Jag känner igen mig i det du skriver, när jag känner mig trött vad ska man göra då?? VILA ska det vara så svårt att förstå? Jag går också promenad eller dricker 2 koppar kaffe eller på sin höjd sitter och solar en stund. Jag är inte utbränd men jag tror du har mycket att lära mig! Jag ska fortsätta följa din blogg och tack för du delar med dig av dina erfarenheter! Kram Maria

Marits vita skrin sa...

vad roligt att läsa att alla våra stärkande kommetarer hjälper *kraaam*

Vilka vackra bilder du visar på eran vackra syren

Ha en underbar vecka själv med avslutning, hoppas ni får toppen väder.
Marit

Soltorp sa...

Så fina bilder! Och bra att du tar det lugnt! Det måste var speciellt att vara fröken/lärare på skolavslutningar, se alla barnen fina och förväntansfulla inför sommarlovet! Vi har skolavslutning på fredag, då ska jag till skolan och vara med.

Sue sa...

Man ska nog lyssna på kroppen mer tror jag!
Jag är själv väldigt dålig på det och skulle behöva ta det lugnare....men vad göra.......

Hoppas du får enmysig måndag kväll oxå sötnos!!!!

PUSS!

A home far away sa...

Härligt att du kunnat ta små steg tillbaks till skolan, känner sååå igen mig, jag blev utbränd sommaren 2006, som tur är flyttade vi till Singapore senare under hösten och jag har kunnat ta det lite lugnare...men jag blir fortfarade helt slut mentalt om jag har en dag då det hänt många saker.
Jag är dock glad att det gått så fint för dig, kanske finns det hopp även för mig:)

Kram Gunilla i Singapore

Lilla huset på prärien sa...

Du gjorde helt rätt i att gå o lägga dig o vila! Vi tjejer har så lätt att försöka vara så duktiga i alla rum, både på jobb och hemma o överallt. Den ekvationen går inte ihop bara - det gäller att lätta på tyglarna lite. Gå o lägga sig o vila mellanåt låter som en bra start!

Vilka underbara syrener!!

Kram Jenny

Marita sa...

Varkligt fina bilder på syrenen. De är så söta de små blommorna på klasen.
Liksom du har jag också massor med tankar om allt i huvet. Och då man är som tröttast är det nog bäst att bara vila fast det kan kännas ovant.
Vad som också är bar är att prata om sina funderingar med någon. Då man ingen har att prata med kan det bli tungt. Men med tiden går det nog över.
~Marita~

Hallandsgården sa...

Underbara bilder! :)