lördag 24 oktober 2009

FOTOGRAFERING OCH LJUSSÄTTNING

BLIXT ELLER INTE BLIXT


Fotograferat utan blixt. En fin bild då det är mycket ljus från spotlights i taket. Motivet lite mörkt.




Fotat med kamerablixten. För mycket ljus på motivet.



Fotat med kamerablixten. För mycket ljus i hela bilden.





Fotograferat med löstagbar blixt som går att vinkla. Ljuset faller mjukt och bra på hela bilden och motivet är ljust, klara färger.



Det här med fotografering håller jag på att lära mig. Nu är jag inne på ljussättning, vilket behövs en sån här årstid när det kan vara grått hela dagarna och det blir mörkt fort på kvällarna. Här har jag testat ljussättning på olika sätt. Jag har hittills bara fotat utan blixt inne, vilket fungerar på dagarna, det blir jättefina bilder med mjuka färger, men lite mörkt, det kan kompenseras upp i ett bildredigeringsprogram. Ibland behöver man mer ljus för att kunna fotografera och blixtarna på kamerorna ger mycket skarpa bilder med för mycket ljus och det blir onaturliga färger. Nu har jag skaffat en vinklingsbar blixt där man kan ställa ljuset. På nedersta bilden har jag vinklat blixten uppåt. Med min systemkamera där jag fotar med olika inställningar behövs det bra ljus för att kunna ta fina kort och med min nya blixt har jag bra förutsättningar = )!

32 kommentarer:

  1. Om man ändå hade en bättre kamera!:) Min lilla kamera har mycket mer att önska, bilder ute blir jätte fina, men inne.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ja en ny blixt står högt på önskelistan här med.
    Börjar bli så mörkt nu att det nästan är omöjligt att ta snygga bilder utan.
    Kram Lina

    SvaraRadera
  3. Snacka om skillnad, det tänker man inte på när man inte ser skillnaden, såhär, Tack för det. Du är vår egna fotolärare.
    Ha en mysig lördag!

    Kramkram marie

    SvaraRadera
  4. jag har för mig att du skrivit att du fotar med Nikon, men vad har du för kameramodell? du vet väl att du kan höga ISO om du inte vill fota med blixt inne? har du en enklare kameramodell blir bilderna lite gryninga med hlgt ISO, men du får testa dig fram. man klarar sig bra länge utan blixt då.
    lycka till med fotograferandet!

    /en annan fotointresserad i samma stad som du :)

    SvaraRadera
  5. Halloj!
    Vilken skillnad det blir alltså!! Jag fotar aldrig med blixt, men det leder ju, som du säger, till att man inte kan fota på eftermiddagarna nu när det är så mörkt. Är såna blixtar dyra?
    Tack för tipset! Visst är det kul att fota, det tycker jag också.
    Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Roligt att se skillnaden så där. Ett tips om du fotar exempelvis människor och vill ha "mjukare" bilder: ta sån där plast med luftbubblor som brukar vara runt porslin och sätt runt blixten. Det var en fotograf som tipsade mig om det. Han tyckte det var bättre än en riktig bounser. Fast det kanske ser lite oproffsigt ut...

    SvaraRadera
  7. Ja när man jämför dina bilder så här så inser man att det inte alltid är så lätt att ta lyckade bilder! Intressant kunskap du förmedlar!

    SvaraRadera
  8. Önskar jag hade en bättre kamera!!! men det står på önskelistan!!;))
    Kram o go kväll! Millan

    SvaraRadera
  9. Hejsan,
    Önskar verkligen jag skulle ha en bättre kamera! Har en digitalkamera och fotar det mesta utan blixt!
    Ha en skön helg!!
    Kram Ansku

    SvaraRadera
  10. Mmm...en blixt står på min önskelista för julen också. Och ett stativ...och ett makroobjektiv...När man väl börjat är det svårt att sluta och det finns ju så mycket att lära!
    ha en skön helg, kram Jenny

    SvaraRadera
  11. Aha då får jag lägga till en sådan blixt på önskelistan. Sen vill jag ju ha en "fast femti med f1,4" också. Men jag har ju varit snäll....

    KRam på dig!

    SvaraRadera
  12. Har en sådan jättefin blixt som jag aldrig använder, hm som sagt är väldigt bortskämd när det gäller sådana här mekansika saker. Skall nog testa min också. Håller def på sista bilden. Hm du får mig att vilja testa....Klart du skall ha stövlar när du letar katt vännen hihi.
    Kramkram A

    SvaraRadera
  13. Vilken skillnad på bilder. Så kul att du visar hur det kan se ut med olika förutsättningar. Vad duktig du är som exprimenterar så, jag har aldrig tålamod till det men måste skärpa mig nu när jag oxå ska köpa mig en systemkamera. vet inte riktigt vad jag ska ha än och inte vet jag vilka tillbehör som är viktiga att ha.
    Hur som helst så är dina bilder vita och fina precis så det ska va.
    Kram på dig/Ingela.

    SvaraRadera
  14. Tack för bra tips, har haft lite dilemma med det där med blixt eller ej. Har mest kört utan, men kanske man ska fundera på att skaffa en separat blixt.

    SvaraRadera
  15. Psst Canon Eos 50D och massa fina tillbehör....

    SvaraRadera
  16. Hej Lise-Lott!
    Vilken skillnad det blir på bilderna! Vad jag saknar en riktig kamera istället för den flera år gamla vi har nu..inomhusbilderna blir oftast "gryniga" o tråkiga..
    Därför är det en fröjd att kika in här hos dig o se dina fantastiska bilder:)

    Attans vad snyggt det är i din systers hus, det kommer inte bli nått problem att sälja det!

    Ha en fortsatt trevlig helg!

    kram Jenny

    SvaraRadera
  17. Haha ja han är snäll han...Tolix? Jo van men dom knarrar ju så förfärligt..

    SvaraRadera
  18. Vad underbart att kunna fota även den mörka årstiden!!
    Njuter av alla bilder från huset...mmm...
    Kram

    SvaraRadera
  19. I fredags hade jag fotograf hemma hos mig som fotade min bostad, vilka bilder! Min bostad ska ut på försäljning . Men den kameran han hade blev jag så avis på. Fast jag får nog hosta upp 30 000 om jag ska ha en likadan. Nilla

    SvaraRadera
  20. Det är alltså en sådan blixt som man skulle behöva! Jag tycker inte om att fota med den fasta blixten, för som du säger, bilderna blir inte bra.. ser bara konstigt och fult ut. Så den använder jag aldrig... men just nu är det så grått ute här och även inne att man nog skulle behöva 15 st 100 watts lampor för att kunna få anständiga bilder... suuuuuck!

    SvaraRadera
  21. Kul att lära mer hos dig!
    Jag håller som bäst på att bekanta mig med min nya NIKON D3000.

    Ha en fortsatt skön söndag!
    /Pernilla

    SvaraRadera
  22. Hej!
    Vilken skillnad med den externa blixten - en sådan står högt på min önskelista och nu förstår jag att jag verkligen behöver en - blev jätte stor skillnad mot med vanliga kamera blixten!

    Kram Anne

    SvaraRadera
  23. Ja det är inte lätt det där med att ta bra bilder nu när det ä mörkt så många timmar om dygnet! Kul i alla fall med en riktigt bra kamera, och att kunna prova sig fram!
    Jättemycket fina husbilder du isat det sista!
    Kram Nettan

    SvaraRadera
  24. hej
    de är ju en hel vetenskap detta =) kul att se skillnaden...de måste va jätte kul att lära sig om foto.
    ha en skön söndag
    kram pia

    SvaraRadera
  25. Nu har jag läst ikapp...vilka fina bilder på din systers hus.
    Kul att exprimentera med kameran som du gör, vad fina kort det blir om man testar lite.
    Hoppas allt är bra med dig, ni har kanske lov till veckan? Det har vi, fast jag är ju hemma ändå...
    Kramis Susanne

    SvaraRadera
  26. Det är såå kul att följa dig och din väg till 'proffsfotograf':-)) Jag MÅSTE ha en ny kamera känner jag;-) Och din sis hus är lika fantastiskt som ditt...jag är helt mållös!! Hoppas allt är bra med dig, kraam Sofia

    SvaraRadera
  27. Att fota med blixt är det värsta som jag vet! Men med en vinklingsbar blev det ju kanon! Vad kostar en sådan?
    Det är en svår årstid nu när det är så dåligt ljus, men tydligen är det vinklingsbart som är lösningen..?! Hade jag inte en aning om!

    Kram!

    SvaraRadera
  28. Visst är det svårt, det där med blixtbilder. Tycker oftast inte om det, men med en riktigt bra blixt går det ju faktiskt att få bra bilder. Du har verkligen lyckats med den vinklingsbara blixten. Men det är ju inte lätt!
    Har en sån blixt, men känner inte att jag lyckats lära mig det där. Det är förstås övning som gäller, men jag har inte rätta tålamodet...
    Men du är ju superduktig, njuter av dina bilder!

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  29. Ett snabb-tips till er som gnäller om bättre kamera:

    Om du får tråkiga blixtbilder (på kamera med fast blixt) är det bara att hålla ett litet papper under blixten, vinklat uppåt så att blixtljuset går i taket istället för raktfram. (man får träna några gånger)

    Det är inte så superdyr och flexibel utrustning är lösningen på dåliga bilder, det bara förenklar fotograferingen. Kan man tekniken bakom kommer man riktigt långt med en tråkig pocket-kamera.
    ha det bra!

    SvaraRadera
  30. Så kul att du delar med dig av dina fotofunderingar och tester!
    Kul att se skillnaden på de där bilderna och nu inser jag ännu mer att jag BEHÖVER en systemkamera. Jag använder visserligen sällan automatläget på den jag har utan prövar mig fram med egna inställningar, men använder aldrig aldrig blixt just för att det blir så skarpa fula bilder.

    Lär oss mer!!

    Kram Ann-Christine

    SvaraRadera
  31. Det ska bli underbart med lite värme i vinter sen :)

    Ang. frågan om ditt jobb så frågade jag eftersom jag läser till lärare.. vilka åldrar jobbar du med?? Längtar så tills jag är klar o kan komma ut o jobba på riktigt!
    Kram Emilia

    SvaraRadera
  32. Tack! Har haft så jäkla svårt att få till det med blixten på min relativt nya systemkamera.
    Första gången jag är inne på din fina blogg. Kommer gärna tillbaka. Mvh Elle

    SvaraRadera

Lämna gärna ett meddelande 🤍